Φυλαχτά : Ιστορία, Χρήσεις και Προστασία

φυλαχτά τσάκρα ημιπολύτιμοι λίθοι

Φυλαχτά

μερκάμπα-αστέρι με τσάκρα

Το φυλαχτό ή «περίαπτον» των αρχαίων Ελλήνων αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μαγικά μέσα.  Με αυτά επιτυγχάνεται άλλοτε η αποτροπή και πρόληψη κακού και άλλοτε η απόκτηση αγαθού και ευδαιμονίας.

Από τα αρχαία χρόνια, ο άνθρωπος ένιωθε την ανάγκη να εκλογικεύει τα πάντα γύρω του.Όταν δεν τα κατάφερνε έμπαινε στη μέση πάντα το υπερφυσικό στοιχείο κάνοντας τα όλα πιο περίπλοκα και πιο τρομακτικά. Εξαιτίας αυτού του φόβου, ο δαιμόνιος άνθρωπος συνέλαβε την ιδέα του φυλαχτού. Ενός απτού αντικειμένου δηλαδή, με το οποίο θα μπορούσε να προστατευθεί από καταστάσεις πέρα από τον έλεγχό του.

Στην αρχαιότητα, η χρήση των φυλαχτών συνδεόταν άμεσα με τους 12 θεούς του Ολύμπου, την κυρίαρχη θρησκεία της εποχής στον Ελλαδικό χώρο. Γιʾαυτό λοιπόν τα φυλαχτά, έφεραν τα σύμβολα των θεών και μυθικών πλασμάτων, που πλαισιώνουν την αρχαία ελληνική μυθολογία. Στο εξωτερικό, οι αρχαίες θρησκείες, όπως οι Αιγυπτιακές, οι Κινεζικές και οι Κέλτικες δημιούργησαν πολύ περισσότερα φυλαχτά.

φυλαχτό από σοδαλίτη με chakraΓια να ενισχυθεί η δύναμη των φυλαχτών, εκτός από την άμεση σύνδεσή τους με τις εκάστοτε θρησκείες, θεωρήθηκε πώς για την κατασκευή τους, ήταν απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν και ειδικά υλικά.

Γι ʾαυτό το λόγο χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον, πολύτιμα μέταλλα και λίθοι πολλά από τα οποία συνδέονταν με τους ανάλογους θεούς.

Ορισμένοι ήθελαν να κάνουν ακόμα πιο αποτελεσματική την χρήση του. Γι’αυτό πρόσθεταν νύχια, μαλλιά και κατά περιπτώσεις και αίμα από ενδιαφερόμενο.

Πρακτικά τα φυλαχτά μπορούν να διαιρεθούν σε δύο κατηγορίες: τα προσωπικά ή ατομικά και τα γενικά. Το προσωπικό φυλαχτό είναι εκείνο που προστατεύει τον άνθρωπο από τις αρρώστιες. Δυναμώνει μέσα του τη δύναμη και τη δραστηριότητα υπερασπίζοντας τον από ορισμένους κινδύνους, όπως τις επιδημίες και τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Έπρεπε να τα φορούν σε απευθείας επαφή με το δέρμα ή με το ειδικό μέρος που έπρεπε να προστατέψουν. Τα γενικά φυλαχτά, ενεργούν σε μια ευρύτερη σφαίρα επιρροής. Έχουν στόχο να προστατέψουν ολόκληρες πόλεις, σπίτια και τοποθετούνταν πάντα στο πιο απόμερο σημείο του σπιτιού και στα τείχη των πόλεων.

ινδιάνικο φυλαχτό μάτι της τίγρης-chakra.grΤα φυλαχτά μπορούν να πάρουν τη δύναμή τους, από το γεγονός ότι κατασκευάστηκαν από ένα κατάλληλο υλικό, με τελετουργικό τρόπο σε μια στιγμή που οι πλανητικές επιδράσεις είναι ευνοϊκές. Η δύναμή τους προέρχεται και από κάποιον δεσμό με τις φυσικές δυνάμεις ή τις θρησκευτικές συσχετίσεις. Τις περισσότερες φορές τα φυλαχτά γίνονται σύμφωνα με τις αρχές της μεταδοτικής ή συμπαθητικής μαγείας. Η συμπαθητική μαγεία λειτουργεί σύμφωνα με το Νόμο των Αντιστοιχιών και της ομοιοπάθειας. Δηλαδή το όμοιο γιατρεύει το όμοιο και τα ίδια πράγματα προκαλούν ίδια αποτελέσματα. Ορισμένα φυσικά αντικείμενα και ορισμένα σύμβολα είναι αναπαραστάσεις πνευματικών αληθειών.

Chakra δέντρο της ζωής 7 κρύσταλοιΣυγκεκριμένα, ένα από τα πιο γνωστά φυλαχτά, στον Ελληνικό χώρο είναι το δέντρο της ζωής που συνδέεται με το Θεό Διόνυσο.

Η σύνδεση του Θεού Διόνυσου με το ιερό δέντρο είναι ευρέως γνωστή. Τα φυλαχτά σε σχήμα ράβδου είναι τα κατεξοχήν αρχαία Ελληνικά σύμβολα, διότι η ράβδος ήταν το σύμβολο του Ασκληπιού, πατέρα της ιατρικής.
Το δίχτυ του Ήφαιστου είναι ένα πιο ιδιαίτερο φυλαχτό. Με το δίχτυ του ο Ήφαιστος έπιασε τη σύζυγο του Αφροδίτη και τον εραστή της Άρη.Όσον αφορά το εξωτερικό, ένα από τα πιο γνωστά φυλαχτά του Κινέζικου πολιτισμού είναι το Yin Yang του Ταοϊσμού και συμβολίζει την ολότητα και το άπειρο του Chi (ζωτική ενέργεια).

Τα περισσότερα από αυτά τα φυλαχτά επιβιώνουν ακόμα και σήμερα. Η σημασία τους, όμως, έχει σχεδόν ξεχαστεί. Τα αρχαία φυλαχτά, στη σύγχρονη Ελλάδα, έχουν αντικατασταθεί από αυτά 3 της Ορθοδοξίας. Τίμιο ξύλο, εικόνες, κομποσκοίνια, είναι λίγα από τα πολλά φυλαχτά που εισήγαγε ο Ορθόδοξος Χριστιανισμός στον Ελληνικό λαό, ο οποίος και τα χρησιμοποιεί κατά κόρον. Ξένα Φυλαχτά. Στο εξωτερικό, οι αρχαίες θρησκείες, δημιούργησαν πολύ περισσότερα φυλαχτά, μερικά εκ των οποίων, είναι ακόμη και σήμερα γνωστά.

Γενικότερα, τα φυλαχτά είναι πολύ διαδεδομένα και για την προστατευτική τους δράση. Τα προσωπικά προστατεύουν από αρρώστιες, κινδύνους, γλωσσοφαγιά όπου τα φοράμε ή τα κουβαλάμε πάνω μας. Παρέχουν πλούτο, αφθονία, ευημερία στον κάτοχό τους και του δίνουν αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμηση, δημιουργικότητα, πνευματικότητα, σοφία. Η δύναμή τους είναι τεράστια χαρίζουν ισορροπία, καθαρή σκέψη, διαύγεια, καλή τύχη, επιτυχία. Βελτιώνουν τις ψυχικές δυνάμεις του ανθρώπου καθώς και τις μαντικές του ικανότητες.

Η πραγματική δύναμη, όμως, ενός φυλαχτού, προέρχεται από την πίστη του κατόχου του σε αυτό και αυτού που αντιπροσωπεύει. Γιατί, τελικά, το φυλαχτό είναι απλώς ένα μέσο που βοηθάει τον άνθρωπο να συγκεντρώσει την ενέργεια της πίστης των δυνάμεών του σε ένα συγκεκριμένο σημείο – σκοπό. Του δίνει, έτσι, την αυτοπεποίθηση να ξεπεράσει τα τυχόν εμπόδια που θα εμφανιστούν μπροστά του.

Το πραγματικό και πιο ισχυρό φυλαχτό ενός ανθρώπου, δεν είναι άλλο από την ίδια του τη θέληση για ζωή, ευτυχία, αγάπη και ηρεμία, που μπορεί να του δώσει την δύναμη και την ώθηση να μετακινήσει ακόμη και βουνά για να πετύχει το σκοπό του.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *